•Ev için üretilmiş temizlik maddeleri, parke, mermer, fayans gibi yüzeyler için uygundur ve araba döşeme ve konsoluna zarar verir.

•Arabanın havalandırma imkanı kısıtlı olduğundan bu maddeleri solumak vücuda zarar verir.

•Ev temizlik malzemeleri su ile arındırılması gereken maddeler olup, araba içlerinde genelde su kullanmadan temizlik yapılmaktadır.

•Arap sabunu, bulaşık deterjanı gibi malzemelerin araba içini temizlerken kullanılması ilk başlarda iyi bir sonuç verirken zamanla uygulandıkları yerlerde bozulmalara yol açar.

Arabalarımızın içine ne kadar özen göstersek de kirlenmesi, tozlanması kaçınılmaz. Özellikle çocuklu ailelerin arabalarının içi zamanla kötü bir hal alabiliyor. Kirli bir arabada zaman geçirmek sağlık açısından zararlı oluşunun yanında sürüş keyfini de kaçırır. Bu yüzden araba içi temizliği özen gerektiren bir temizliktir.

Arabalarıyla ilgilenmekten zevk alanlar, temizliği biraz çabayla kendi kendilerine yapabilirler. Araba içi temizliğinde dikkat etmemiz gerekenlerden biri, ev temizliği için üretilmiş kimyasalları araba için kullanmamaktır. Araba içi nasıl temizlenir sorunuzun detayları;

•Süpürme işleminden sonra sıra koltuk ve döşeme temizliğine geliyor. Burada önemli olan deri ve kumaş için farklı işlemler yapmak.

Kumaş:

Araç koltuklarının temizliği için üretilmiş spreyi koltukların üzerine sıkıp biraz beklememiz lazım. Bu bekleme işlemi kirin kabarmasını sağlıyor. Ardından temiz ve yumuşak bir süngerle koltukları ovuyoruz. Eğer koltuğumuzda lekeler varsa yine araba koltukları için yapılmış kimyasallardan yardım almamız lazım. Ürünü lekenin üzerine sıkıp , sert bir fırça yardımıyla çıkartmak mümkün.

Deri:

Deri döşemeler için özel üretilmiş temizlik malzemelerinden yardım almamız ve temizlik işlemini yumuşak bir bezle yapmamız lazım. Sert malzemeler veya kumaş temizlik maddeleri, deriye zarar verir. Deri döşemeler için temizlik işleminden sonra bakım uygulamamız gereklidir. Bu işlem hem deri koltuklarımızın ömrünü uzatır hem de koltuklardaki deriden kaynaklı gıcırtıyı giderir.

•Koltuk temizliğinin ardından sıra ön konsol, kapı içleri ve direksiyon temizliğine geliyor. Bunun için de yine tercihimize göre mat veya parlak temizlik spreyi kullanabiliriz.

Sıvıyı püskürttükten sonra bir süre bekliyor ardından kuru ve yumuşak bir bezle iyice siliyoruz. Koltuk içlerinde eğer hoparlör varsa spreyin bu kısma gelmemesine dikkat etmemiz lazım.

Havalandırma delikleri ince kıl fırça ile temizlenip tozu alındıktan sonra, eğer klimanızda kötü koku ve benzeri bakterilerden kurtulmak istiyorsanız, klimalar için özel geliştirilmiş klima spreylerini ürünün kendi içinden çıkan hortumu klima ızgaralarından içeri salıp spreyleyerek temizlik ve hijyen sağlayabilirsiniz.

 

Gerekli Malzemeler:

Jant temizliği için gerekli malzemeler:
•Jant/lastik fırçası
•Araç şampuanı veya jant temizleme spreyi
•Yumuşak sünger
•Lastik parlatma spreyi

Jantların temizliği için yapılması gereken işlemler:

•Önce jantları bol su ile yıkayıp, tozları akıtıyoruz. Kullandığınız suyun tazyiği ne kadar fazla ise jantlardaki toz da o oranda daha çok akacaktır ve sonraki kısımlarda daha az kir ile uğraşmanıza neden olacaktır. 
•Jant temizleme spreyini kirli jantlara sıkıp, 2-3 dakika içerisinde su ile temizleme spreyinin akıttığı kiri ve ilacı jantlardan akıtıyoruz.

Lastiklerin temizliği için yapmamız gereken işlemler:

•Önce lastikleri ıslatıyoruz.
•Ardından kova içinde köpürttüğümüz araç şampuanı ve uzun saplı fırça yardımıyla, lastikleri temizliyoruz.
• Su ile köpüğü akıtıyoruz. Su ne kadar tazyikli olursa temizlik o kadar iyi olur.
•Lastik parlatıcıyı lastiğe sıkıp/sürüp bez veya sünger ile ürünü lastiğe yediriyoruz.

Jant ve lastikleri temizlerken dikkat edilmesi gerekenler: •Arap sabunu, bulaşık deterjanı, kola, gaz yağı, tuz ruhu vb. maddeler jant ve araba lastiği temizliğinde kullanılsa bile bunlar zamanla lastik ve jantta bozulmalara yol açar. Özellikle jantlarda paslanma ya da lastiklerde aşınma ya da yırtılma karşılaşacağınız başlıca sorunlar olacaktır. Bu nedenle sadece profesyonel ürünlere yönelmeniz jant ve lastiklerinizin ömrünü uzatmanız için önemlidir.

Arabaların yerle en çok temasa maruz kalan ve en çok kirlenen bölümleri jant ve lastiklerdir. Asfalt, çamur, kar, toz kısacası her şey lastikleri ve jantları kirletir. Zaman zaman zift, balata tozu veya yağ gibi lekesi zor çıkan maddeler de jantları ve lastikleri kirletebilir.

Bu gibi durumlarda klasik temizleme yöntemleri dışında çeşitli yardımcı kimyasallara ve kir sökücü maddelere de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yardımcı kir sökücü malzemeleri çevrenizdeki süpermarketlerden, yapı marketlerinden veya internetten kolaylıkla bulabilirsiniz.

Otomobil severlerin merak ettiği evde pratik, kolay ve basit şekilde pasta cila nasıl yapılır, Pasta cila yaparken nelere dikkat etmeliyiz, Pasta cilayla çizikler nasıl kapatılır sorularının yanıtlarını sizlere kısaca vermek istiyoruz.

Pasta cila, araçlarda oluşan kılcal çiziklerin ve matlaşmış yerlerin düzeltilmesi ve parlatılması için sürülen koruyucu bir maddedir. Pasta cilanın faydaları oldukça fazladır. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı noktalara değinmek istiyoruz. Araçlarınıza pasta cila uygularken ilk başta araçlarınızın temiz olması gerekiyor.

Araç tamamen temizken pasta cilayı uygulayınız. Çünkü toz veya kirli olan araçlarda pasta cila sadece pisliği çıkaracak ve işe yaramayacaktır. Pasta cila uygularken aynı noktalara fazla uygulamak aracın boyasını sökebilir. Bu yüzden aynı noktalara fazla uygulamaktan kaçınınız. Ayrıca aracın bir kısmını bir yere sürttüyseniz ve aracınıza boya bulaştıysa, pasta cila ile bu boya kolaylıkla çıkacaktır. Pasta cilayı pamuklu ve benzeri bezlerle sürmeye ve parlatmaya özen gösteriniz. Pasta cila, aracınızın yüzeyinde yarattığı koruyucu katman sayesinde, aracınızı dış etkenlerden korur ve daha canlı durmasını sağlar.

Soğuk ve dondurucu havaların yaklaştığı kış aylarında, yolda kalmamak ve güvenli bir sürüş için aracınızı kışa hazırlamanız gerekir. Bunun için de “Araç kış bakımı nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını çok iyi bilmeniz gerekir.

• Motor kontrolü

Aracın mekanik kısmı ve kalbi olan motorun kış şartlarına hazır olması çok önemlidir. Araç kış bakımı kapsamındaki en önemli faktör motordur. Bu nedenle V kayışı, motor yağı, hava filtresi ve antifriz kontrollerini muhakkak yapın. V kayışı gevşek ise gerdirin, motor yağı seviyesini kontrol edin, hava filtresini temizleyin ve bulunduğunuz coğrafyanın sıcaklık derecelerine uygun antifriz kullanın. 

• Lastiklerin kontrolü ve değişimi

Hava derecesi düştükçe lastiklerinizin yer tutuş kabiliyetleri zayıflar ve sertleşir. Bu gibi durumlarda lastik diş derinliği kontrolü yapılmalı ve kış mevsimlerinde kış lastiklerinizi taktırmanız gerekir. 

• Silecek ve Su Kontrolü

Aracın, görüş alanınızdaki yardımcı parçalarının kontrolü de araç kış bakımı için önemlidir. Silecekler ve silecek suyu, yağışlı havalarda sizin en büyük yardımcılarınızdır. Sileceklerinizi sık sık kontrol edin ve herhangi bir aşınma ya da yırtılma ile karşılaşırsanız mutlaka değiştirin. Silecek suyunuzu da günlük kontrol edin ve antifrizli cam suyu kullanın. Su çıkış noktalarını da kontrol edin ve kireçlenmeden dolayı herhangi bir tıkanma varsa bunu iğne ucu ile temizleyin. 

• Kışlık Bakım Setini Hazır Bulundurun 

Yağışlı ve soğuk havalarda aracınızı güvenle kullanmak için araç kış bakım seti ürünlerini bagajınızda ya da torpidoda hazır bulundurmayı unutmayın. Bu set içerisinde; zincir, çekme halatı, buğu önleyici, buz çözücü, yağmur kaydırıcı, cam çek ve süngerin olması yeterli olacaktır. 

Hepimiz yazın bunaltıcı sıcaklarında araçlarımızda klima kullanıyoruz. Ancak bakımlarını yaptırmadığımız için çeşitli sorunlar yaşıyoruz. Bunların başında, araç klimaları karanlık ve nemli ortamlar olduğu için buralarda oluşan küf ve mantarın hastalıklara davet çıkaracak yerler halini alması geliyor. 

• Araca Binerken

Güneş altında kalan arabaların iç sıcaklıkları bir hayli yüksektir. İçerdeki var olan sıcaklığı dışarıya atmadan klimayı çalıştırmanız, hem gereksiz yakıt tüketimine neden olup hem de aracı uzun sürede soğutmanıza neden olacaktır. Arabaya bindikten sonra camlar açık olarak birkaç dakika boyunca klimayı çalıştırmanız araç içerisinde aşırı sıcak havayı dışarıya atmanız yardımcı olacaktır. 

• Kokunun Nereden Geldiğini Belirleyin

Klimalar kapalı konumdayken aracın içinden koku geliyorsa; sorun yüksek ihtimal aracın içindedir. Klima açık durumdayken koku geliyorsa fan kaynaklı bir sorundur. Bu da klimanızın bakım zamanın geldiğinin işaretçisidir.

• Hava Giriş Kanallarına Dikkat Edin

Kuş pisliği, kıl tüy vb. organik atıkların hava giriş kanallarında uzun süre kalmamasına özen gösterin. 

• Klimanız İyi Soğutmuyorsa

Klimanızın iyi soğutmaması, aracın yaşı ve bakımı ile alakalıdır. Klima içinde bulunan gaz, hiçbir zaman %100 oranında klima içerisinde kalmamaktır. Yılda ortalama olarak %5 ile %10 arasında gaz sistemden çıkmaktadır. Gazın eksilmesi aracın soğutmasında sorunlara yol açabilir. Bu nedenle klima bakımlarınızı yaza girmeden mutlaka baktırmalısınız.

Öncelikle araç yıkanması için geçerli bazı maddeleri size bir kez daha hatırlatarak konumuza başlayalım; 

◦Aracınızı güneş ışığında yıkamayın, 
◦Aracınızı yıkarken sabun olarak bulaşık deterjanı kullanmaktan sakının, 
◦Aracınızı ılık su ile yıkayın, 
◦Aracınızı yıkarken yumuşak bir bez kullanın, 
◦Aracı sık sık suyla ıslatın, 
◦Aracın tamamını bir seferde yıkamayın ve kaportasına fırça kesinlikle kullanmayın. 
◦Aracın üstü, önü, arkası ve yanları olarak ayırdığınız bölgeleri sırasıyla yıkayın.